16 May 2011

Kena Pukul Masa Sekolah PART II

Tadi masa aku makan chicken chop dengan Tiz Zaqyah, aku teringat ada beberapa siri bantai budak kat sekolah aku dulu. Memang nampak macam takde kaitan antara Tiz Zaqyah dengan bantai budak, tapi itulah yang dinamakan inspirasi. Mak aih.

Lepas kenyang makan punya banyak, aku tengok sang perut. Bagus, six pack dah cover boroi. Sambil tu aku sempat belek-belek Youtube, tengok kalau ada video Tiz Zaqyah masa muda-muda dulu. Tapi aku lagi tertarik dengan budaya para remaja kontemporari yang seolah-olah mudah hanyut dek hedonisme sadawarsa ini. Pergh!


Inilah yang aku katakan tadi. Apatah lagi apabila kaum hawa turut terlibat sama. Biasanya kes-kes camni video dia memang HD abes, semua pakat rakam pakai kamera henset je. Budak-budak yang tengok siap buat wayang, bukan nak leraikan ke apa. Tunggu part kalau-kalau kain diorang terselak. Bukannya aku tak tau niat suci murni tersebut.

Tapi benda-benda ni tak la setragis mana selagi ia tak melibatkan darah. Ada lagi gengster, siap bawak parang la, kayu la, dapat yang lagi gengster siap bawak penyodok pasir curi dari umah bapak diorang. Belum kira yang curi cangkul Pakcik Kebun Sekolah. Yang tu lagi stylo kot.

Sejahat-jahat budak sekolah aku takde la sampai ke tahap camtu. Aku sendiri pon tak pernah tengok perempuan gaduh live depan mata. Maklumlah sekolah lelaki. Ya aku sekolah semua lelaki. Takda apa yang pelik, jangan korang pikir bukan-bukan.

Nak cerita betapa rajanya senior-senior aku masa sekolah dulu memang tak boleh lawan. Aku rasa Agong pon tak cukup raja macam diorang. Ada sorang senior ni memang terkenal dengan kemalasan tahap mokhsya beliau. Budak-budak junior macam aku ni kalau nak lalu depan dorm dia memang pikir berpuluh kali, sebab kompem kena panggil suruh buat kerja. Dapat yang malang siket :

"Hoi kau! Sini jap, Ko pergi cari bekas, isi air, basuhkan tangan aku, dah kering dah ni", ujar beliau dengan nada memerintah.



Biasanya lepas korang makan korang buat apa? Mestilah basuh tangan kan? Tapi cuba korang banyangkan betapa gengster nya beliau. Lepas makan beliau bantai tido dulu, dah agak-agak tangan dah kering baru nak pergi basuh. Dengan muka mamai muka baru bangun tido daripada terlentang dekat atas lantai dorm, beliau pon mengarahkan member aku untuk basuhkan tangan beliau yang kebetulan lalu depan dorm beliau. Wadafak!


Saja aku letak gamba tangan hyper kotor kat atas ni, nak tunjukkan betapa kotornya perangai beliau. Yang aku hairan golongan yang selalu kena sumpah dengan budak-budak junior ni biasanya result bagus-bagus. Tang cite pasal beliau tadi, sekarang kalau aku tak salah belaiu dah buat dentistry, Kira hebat juga tahap otak beliau.

Tapi kalau suami suruh basuhkan tangan suami lepas habis makan tu lain cerita. Tu dikira bermesra antara suami isteri. Aku pun mau buat. Ni nak mesra apa laki sama laki. Yang tu dah mesra lain. Haru.

..........

"Weyh! Warden!"

Seorang lari ikut pintu. Kebanyakannya lari ikut tingkap. Cukup stylo. Sebab tu la sekolah aku melahirkan pelompat pagar tahap dewa. Ilmu melesapkan diri memang sudah tersemai dalam diri masing-masing.

Dulu kalau ikut peraturan, pukul 11 malam mesti dah takde dalam kelas. Sekolah asrama mesti ada prep malam. Kalau korang sekolah asrama mesti korang da cukup paham punya. Lepas kelas tak semua ikut peraturan balik dorm. Gengster sekolah mesti la langgar peraturan. Agak-agak dah pukul 12 tengah malam aku boleh lepak lagi dengan member-member aku dalam kelas. Kalau study pon boleh kena pelangkung dengan warden apatah lagi kantoi main satu game ni.


Tipu la kalau korang tak pernah try main macam ni. Main bola guna kertas. Kertas tu nanti kena seletip supaya bulatan dia lebih kukuh dan lebih masyuk untuk disepak. Kalau pakai bola ni cuma boleh main dalam kelas je, tak pon dalam dorm.

Biasa la bila masing-masing nak tunjuk terer, mulut pon sama sekali main. Agak-agak kalau main tu senyap takpa, ni sengaja mengundang kemarahan warden, nak test speed sapa lari paling laju dari warden. Yang lepas kira hebat la, walaupun sebenarnya takda teloq semua takut mencicit lari. Yang kena tangkap nih naya, paling koman pon rotan satu dua kali kat punggung kasi sedar siket. Kalau kena tangkap dengan warden yang ustaz-ustaz, mesti kena leter ceramah dulu baru dia bagi rotan. Masa tu panas telinga, masing-masing tunduk kepala konon-konon menyesal dengan tindakan diorang.




Masa nak kena rotan tu, posisi mestilah betul. Sebab warden nak kasi hadiah kat punggung, tangan mesti kena pegang meja atau dinding. Darah gemuruh. Rasa-rasa macam rotan dah nak kena mulalah punggung tu tergerak-gerak ke depan. Kononnya dapat mengurangkan kesakitan. Padahal warden tak buat apa pon lagi.

"Piap!!"

Kemudian terus salam warden siap cium tangan. Punya menyesal la katakan.

"Terima kasih cikgu. Saya janji tak buat lagi"

Kalau bab-bab drama memang paling terer. Tiz Zaqyah pon kena banyak belajar lagi.



..........

"Korang semua sini. Buat satu barisan. Sebab korang dah buat salah maka aku nak korang bersihkan bilik ni. Esok inspection kan"

Itu dia, warden tak bertauliah. Baru je sakit punggung balik dorm, punggung tengah merah lagi dah kena lagi dengan lahabau senior. Kalau berani duduklah asrama. Kejap lagi korang da senior korang pulak buat benda yang sama. Memang dunia ni sentiasa berputar la.

"Eleh, baru kena siket dah menangis. Aku dulu masa junior siap kena bantai dengan fire extinguisher sampai darah tau tak, steady je"

Tu la ayat poyo korang nanti.

Lakonan semata-mata. Tapi tempat kes bantai yang sebenar

-merci beaucoup-

2 Ayat Ayat Power Kau Orang Semua:

nifi2408 said...

haha . ok lagi stay kat claz study @ main game . kalau kat asrama i , lompat pagar pegi makan nasik lemak . lagi sengal . haha :D

nifi2408 said...

haha . ok lagi stay kat claz study @ main game . kalau kat asrama i , lompat pagar pegi makan nasik lemak . lagi sengal . haha :D